Ideálna kuchynská doštička
Výber ideálnej dosky do kuchyne
Doštičky na krájanie môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ako je drevo, plast, sklo, mramor atď. Všetky tieto materiály sme zoradili, aby sme Vám povedali, ktorý z nich sa ako doštička na krájanie hodí najlepšie.
Jednou z vecí, ktoré potrebujete na prípravu zdravej, chutnej a vynikajúcej kuchyne, je skvelá doštička na krájanie. A aj keď výber doštičky do kuchyne nie je žiadna raketová veda, napriek tomu je vhodné sa rozhodnúť informovane, pretože keď ide o jedlo, opatrnosti nie je nikdy dosť.
Aká doska na krájanie sa hodí
Použité parametre sú nasledovné:
- Estetika
- Údržba
- Náklady
- Personalizácia
- Bezpečnosť
- Sekundárne použitie ako servírovací tanier
- Trvanlivosť
Plastové / polymérne / akrylové dosky na krájanie
Základné materiály sú spracované a nemajú biologickú povahu. Nie sú teda šetrné k ľudskému telu. Pokiaľ sa na krájanie potravín na krájacej doske z akrylu alebo polypropylénu či iných polymérov používa nôž z nerezovej ocele (vždy sa odporúča pre všetky kuchynské aplikácie - nepoužívajte nože z iných kovov), má tlak na nôž smerom dole tendenciu pomaly poškriabať a odštiepiť povrchový materiál. Toto postupné poškriabanie povrchu dosky je škodlivé viac ako jedným spôsobom. Materiál, ktorý je z dosky zoškrabaný, sa spolu s jedlom dostáva do Vášho tela, pretože škrabance sú niekedy voľným okom sotva viditeľné. Nakoniec pridáte plastové materiály do panvice alebo zapekacej misy, kde sa pri vysokých teplotách polyméry stanú súčasťou Vášho jedla bez toho, aby ste si to uvedomili.
Toto "usadenie" polymérnych odrezkov je nebezpečné a môže byť karcinogénne, pokiaľ ich telo nedokáže vylúčiť. Okrem chemickej toxicity a jej účinkov na ľudský organizmus, ktoré vznikajú pri používaní takých doštičiek, sú štrbiny vzniknuté na syntetických doskách neopraviteľné a časom sa v nich uchytia baktérie. Väčšinu baktérií snáď odstráni bežné ručné umývanie (alebo cyklus v umývačke riadu, pokiaľ to výrobca odporúča). Existujú však druhy baktérií, ktoré na doske zostanú a postupne štrbiny kolonizujú.
Baktérie sú voľným okom neviditeľné, a preto si nemusíte uvedomiť, že sa v nich nachádzajú ich kolónie, kým nespôsobia nejakú škodu na Vašom zdraví. Aj keby sme predpokladali, že väčšina baktérií bola zo štrbín na doske odstránená, niektoré baktérie majú schopnosť uvoľňovať spóry a tieto spory môžu prežívať v drsných podmienkach vlhkého, suchého, vysokoteplotného i nízkoteplotného prostredia, a keď nastane správny čas, vyklíčia a spôsobia ochorenie. Medzi škodlivé rody baktérií patria Salmonella, Pseudomonas, Coliforms. Akonáhle je doska poškriabaná natoľko, že sú na nej vidieť viac ako milimeter hlboké trhliny a plastové úlomky voľne visiace na doske, je čas dosku vyradiť.
Sklenené dosky na krájanie
Sklo je materiál, ktorý sa po celom svete hojne používa aj na potravinárske účely. Aj keď je sklo vhodné pre potraviny ideálnym materiálom, nie každé sklo používané na výrobu dosiek na krájanie odolá poškriabaniu. Je pravdepodobné, že sklenené škrabance môžu užívatelia časom v malom množstve zjesť, čo môže viesť k zdravotným problémom vrátane vnútorných zranení. Sklo je tiež krehké a môže sa roztrieštiť, čím sa zvyšuje riziko fyzického zranenia. Kvôli dodatočným nákladom na starostlivosť a výmenu je sklo menej preferovaným materiálom pre krájacie dosky. V závislosti na kvalite dosky tiež nemusia byť niektoré sklenené dosky vhodné na umývanie v umývačke riadu.
Drevené dosky na krájanie
Nie všetky druhy dreva sú vhodné na výrobu dosiek na krájanie. Je dôležité, aby ste si drevené dosky na krájanie starostlivo preštudovali a pred ich nákupom sa informovali o dreve použitom pri ich výrobe. V porovnaní so všetkými ostatnými materiálmi, ktoré možno použiť na výrobu dosiek na krájanie, sa drevo zdá byť vo všetkom lepšie. Drevo, ktoré je prírodným materiálom, ktorý nezaťažuje nože, udržuje sa pomerne ľahko ako bambus a nepotrebuje toľko spracovania ako bambus (je teda šetrnejšie k životnému prostrediu z hľadiska energie ušetrenej pri procese spracovania bambusových dosiek), je dnes na celom svete preferovaným materiálom pre profesionálne aj domáce dosky na krájanie. Aj keď niektoré obmedzenia uvedené pri iných materiáloch platia aj pre drevo, ako napríklad hromadenie baktérií, správna údržba drevených dosiek znamená, že slúžia najdlhšie a sú najbezpečnejšie zo všetkých alternatív. Ak sú drevené dosky udržované v suchu, nie sú umývané v umývačke riadu a sú starostlivo dodržiavané hygienické pravidlá (používajte oddelené dosky na zeleninu a mäso), sú tou najlepšou voľbou, ktorú môžete urobiť.
Mramorové dosky na krájanie
Mramorové dosky sú síce úplne bezpečné a ľahko sa čistia, ale prečo by niekto chcel obetovať svoju sadu ostrých nožov krájaním do kameňa? Mramor je predsa KAMEŇ. Ďalšou nevýhodou je, že mramor je ťažký. Možno si ho však budete chcieť ponechať na riedke použitie pri zvláštnych príležitostiach (mramor vyzerá skvele), pretože je to vynikajúci materiál pre taniere - dokonca umožňuje odkladať panvice a zabraňuje ich spáleniu na stole alebo pracovnej doske.
Čtěte také
- visibility Sklenená alebo drevená doštička?
- visibilityNajbezpečnejšia krájacia kuchynská doštička
- visibility Triky na čistenie kuchynských dosiek
- visibilityFarba a design dosky
- visibilityDilema s kuchynskými doštičkami